
Często słyszymy, że zbilansowana dieta stanowi podstawę naszego zdrowia, odporności, a także dobrego samopoczucia. Odżywiając się w sposób racjonalny, możemy osiągać lepsze wyniki w nauce, być bardziej efektywni w pracy oraz mieć więcej sił każdego dnia.
- Wpływ diety na zdrowie człowieka
- Jak skomponować zdrową dietę?
- Jakie składniki powinny znajdować się w jadłospisie?
Zobaczmy, na co zwrócić uwagę podczas planowania swojej diety oraz jakich elementów nie powinno w niej zabraknąć.
Wpływ diety na zdrowie człowieka
Nie od dziś wiadomo, że osoby, które zdrowo się odżywiają, rzadziej chorują, mają więcej energii oraz sił witalnych. Widać to także po ich wyglądzie – mogą cieszyć się szczupłą sylwetką i promiennym wyglądem. Świadome i racjonalne odżywianie może uchronić nas przed zapadnięciem na powszechnie występujące choroby, które zyskują już miano chorób cywilizacyjnych. Są to: nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu II czy też choroba układu sercowo-naczyniowego.
Jak skomponować zdrową dietę?
Kiedy już wiemy, jak duży jest wpływ diety na zdrowie człowieka, warto przystąpić do wprowadzenia pewnych zmian w swoim jadłospisie. W tym celu poznaj, która dieta jest zdrowa i skorzystaj z którejś z gotowych propozycji lub też spróbuj samodzielnie skomponować swoją dietę.
Dobrze jest zacząć od wprowadzenia kilku niewielkich zmian, takich jak:
- regularne pory posiłków,
- unikanie przejadania się,
- zapewnienie odpowiedniego nawodnienia
- zastąpienie niezdrowych przekąsek ich zdrowszymi wariantami,
- unikanie przetworzonej żywności.
Zdrowa dieta powinna zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Pomocne może być zapoznanie się z piramidą żywieniową, która w jasny sposób przedstawia, jakich produktów powinno być najwięcej i najmniej w naszym codziennym menu.
Jakie składniki powinny znajdować się w jadłospisie?
Podstawę żywienia stanowić powinny warzywa, owoce oraz produkty zbożowe, jednak nie mogą one być jedynymi składnikami odżywczymi. Niezbędne są produkty bogate w wapń, który znajdziemy w mleku i jego przetworach. Osoby, które mają nietolerancję laktozy, powinny uzupełniać te składniki poprzez spożywanie mlecznych napojów fermentowanych, takich jak jogurty czy kefiry.
Produkty mleczne są także doskonałym źródłem białka, które znajdziemy także w roślinach strączkowych oraz w mięsie i rybach. Polecane jest szczególnie białe mięso – drób, królik, cielęcina. Jednak co najmniej 2 razy w tygodniu mięso dobrze jest zastąpić rybą, która jest bogata w wiele dobroczynnych składników, a przede wszystkim zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe.