
Karczochy są uniwersalne, są odmianą osetu.
Zalety karczochów
Do celów żywieniowych zalicza się;
- wzmocnienie układu odpornościowego,
- obniżenie poziomu cholesterolu,
- ochrona przed cukrzycą, miażdżycą, atakiem serca i udarem.
Karczochy mają długą historię, pozytywnie radzą sobie z zaparciami, zespół jelita drażliwego (IBS) i biegunką. Mogą też obniżyć ciśnienie krwi, wyeliminować kaca i pobudzić oddawanie moczu.
Jakie są karczochy?
Są znane w swojej naturalnej formie jak kardan. Pochodzą z regionu śródziemnomorskiego, dlatego są częścią ich kuchni. Można je znaleźć w Europie, krajach Bliskiego Wschodu i Ameryce, ale rzadziej w krajach azjatyckich. Jedną z najbardziej poszukiwanych części jest „serce”, jest podstawą i wyrastają z niej pozostałe pąki. Często jest uważana za najdroższe.Karczochy mają niską zawartość tłuszczów nasyconych i cholesterolu, a jednocześnie są źródłem błonnika, witamin i minerałów .Zawierają witaminy, w tym C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy, a także witaminę B6, B12, A, E i D i K. Zapewniają także minerały takie jak wapń, cynk i sód, potas, mangan, fosfor i cynk.
Zalety zdrowotne
Karczochy mają największy poziom antyoksydantów spośród wszystkich warzyw. Przeciwutleniacze są jednym z podstawowych środków obrony układu odpornościowego przed działaniem wolnych rodników, które są naturalnymi produktami ubocznymi metabolizmu komórkowego. Mogą one prowadzić do niebezpiecznych stanów i chorób w ciele. Właściwości przeciwutleniające karczochów pochodzą z wielu źródeł, z których jednym są polifenole, które występują w dużej licznie. Polifenole mają właściwości antyrakowe, co oznacza, że mogą spowolnić, zatrzymać lub całkowicie odwrócić skutki raka u każdego pacjenta. Ich zdolność przeciwutleniająca pochodzi również z innego źródła, z ich wysokich poziomów kwercetyny i rutyny, dwóch specyficznych przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko pojawienia się raka. Witamina C jest również znanym przeciwutleniaczem i znajduje się w znaczących ilościach w karczochach. Zmniejsza ryzyko pojawienia się raka piersi, zwłóknienia i zapalenia błony śluzowej. Ekstrakt z liści karczocha może być stosowany do wywoływania apoptozy komórek (śmierci komórek), jak również proliferacji komórek po wstrzyknięciu do mas nowotworowych i może zmniejszyć ryzyko i skutki pojawienia się raka prostaty, piersi i białaczka. Stwierdzono również, że zawarte w ich flawonoidów. Zmniejszają one ryzyko wystąpienia raka piersi. Oprócz imponujących umiejętności w walce z rakiem, karczochy są również uważane za zdrowy dodatek do diety z wielu powodów. Obniżają poziom złego cholesterolu, a podwyższają dobry cholesterol lub kwasy tłuszczowe omega-3.