
Chlorella to gatunek macierzysty Tajwanu i Japonii to superfood bogaty w składniki odżywcze, w tym aminokwasy, chlorofil, beta-karoten, potas, fosfor, biotynę, magnez i witaminy z grupy B. Chlorella to niebieskozielone glony, kuzynka spiruliny. Badania wykazały, że chlorella wpływa na całe ciało poprzez wspieranie prawidłowej funkcji hormonalnej, promowanie zdrowia układu sercowo-naczyniowego, pomaganie w negatywnych skutkach chemioterapii i promieniowania, obniżenie ciśnienia krwi i cholesterolu oraz wspomaganie detoksykacji ciała. Bogaty kolor zielony chlorelli pochodzi z wysokiego stężenia chlorofilu.
Chlorella – wartości odżywcze
Chlorella jest jednym z najbardziej odżywczych gatunków na świecie.
3 łyżki chlorelli zawierają:
- Białko-16g
- Witamina A-287%
- Witamina B2-71%
- Witamina B3-33%
- Iron-202%
- Magnez-22%
- Cynk-133% .
Ponadto chlorella zawiera dużą ilość witaminy B1, witaminy B6 i fosforu.
Korzyści z chlorelli
Oto naukowo udowodnione korzyści, jakich można oczekiwać od chlorelli, przyjmując te wartość odżywcze do codziennej diety.
1. Detoksykacja metali ciężkich
Jeśli ktoś spożywa regularnie ryby, lub żywność z Chin, naraża się na promieniowanie i może mieć ciężkie metale ukryte w organizmie. Ważne jest, aby zdrowie i opieka medyczna były aktywne w detoksykacji metali ciężkich i toksyn. Jedną z najistotniejszych korzyści zdrowotnych chlorelli jest to, że pochłania nawet uparte toksyny zamieszkujące w ciele, takie jak ołów, kadm, rtęć i uran, i nie pozwala na ich ponowne absorbowanie. Regularne spożywanie chlorelli może nawet ochronić przed gromadzeniem się metali ciężkich w miękkich tkankach i narządach.
2. Oczyszczanie z substancji toksycznych (promieniowanie i chemioterapia)
Terapia promieniowaniem i chemioterapia są obecnie najczęstszą formą leczenia raka. Każdy, kto przeszedł przez którekolwiek z tych zabiegów wie, jaki to koszt dla organizmu. Wykazano, że wysoki poziom chlorofilu chlorelli chroni organizm przed działaniem promieniowania ultrafioletowego podczas usuwania promieniotwórczych cząstek z organizmu. Komórkowe składniki i funkcje układu odpornościowego pozostają na poziomie zbliżonym do normalnego poziomu i są mniej niekorzystne, gdy pacjenci poddawani są chemioterapii i / lub stosują leki immunosupresyjne, takie jak steroidy. Dwuletnie badanie pozwoliło naukowcom stwierdzić, że pacjenci z glejakiem mają mniejszą liczbę infekcji dróg oddechowych i chorobę grypową podczas przyjmowania chlorelli. Chlorella wspomaga zdrową odpowiedź immunologiczną.
3. Wspiera utratę wagi
Utrata wagi jest trudna, naukowcy stwierdzili, że spożycie chlorelli powodowało zauważalne zmniejszenie zawartości tłuszczu w organizmie, całkowitego cholesterolu w surowicy i poziomu glukozy we krwi na czczo. Chlorella pomaga w regulacji hormonów, pomaga metabolizmowi, poprawia krążenie i promuje wyższe poziomy energii. Pomaga również zmniejszyć masę ciała i tłuszczu w organizmie oraz usuwa toksyny. W miarę jak tracona jest waga, toksyny są uwalniane i mogą być ponownie absorbowane. Ważne jest jak najszybsze wypłukanie tych toksyn z organizmu. Zdolność chlorelli do usuwania toksyn i metali ciężkich ułatwia eliminację i zapobiega powstawaniu ponownej absorpcji.
4. Sprawia, że wygląda się młodziej
Badania nadal wykazują, że chlorella może spowolnić proces starzenia, dzięki czemu wygląda się młodziej. Chlorella znacznie redukuje stres oksydacyjny, który może być spowodowany zanieczyszczeniem, stresem i niskokaloryczną dietą. Jest ona skuteczna, ponieważ naturalnie zwiększa poziom witaminy A, witaminy C i glutationu (organiczny związek chemiczny) w organizmie, który eliminuje wolne rodniki i chroni komórki. Jedynie biorąc 1 łyżeczkę lub kilka kapsułek codziennie z suplementem chlorella, można zobaczyć wyniki po 2 tygodniach.
5. Walczy z rakiem
Uważa się, że w ciele ludzkim w pewnym momencie rozwijają się komórki nowotworowe. Prawidłowo funkcjonujące układy odpornościowe mają zdolność do ataku i zniszczenia tych komórek, zanim będą miały szansę na zajęcie rakiem. Ostatnie badania medyczne wykazały, że chlorella pomaga zwalczać raka na kilka sposobów.
- Po pierwsze, stosując prewencyjnie, wzmacnia układ odpornościowy, więc organizm reaguje prawidłowo.
- Po drugie, ponieważ usuwa metale ciężkie i toksyny z organizmu, człowiek jest rzadziej narażony na zachorowanie na raka.
- Po trzecie, badania wykazały, że osoby ze zdiagnozowanym rakiem, przyjmujące chlorelle mają zwiększone działanie komórek T wspomagających walkę z nowymi nieprawidłowymi komórkami.
6. Obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi
Cukrzyca typu 2 i wysoki poziom cholesterolu są dwoma poważnymi stanami przewlekłymi, przed którymi stoi dzisiaj wiele osób. Lata niewłaściwego jedzenia, stresu i braku snu doprowadziły do jednej lub obu tych diagnoz. Naukowcy stwierdzili, że dawki 8 000 mg chlorelli na dobę (podzielone na 2 dawki) pomagają zmniejszyć poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Zauważyli najpierw spadek poziomu cholesterolu, a następnie poprawę poziomu glukozy we krwi. Chlorella aktywuje szereg genów na poziomie komórkowym, które poprawiają wrażliwość na insulinę, sprzyjając zdrowej równowadze.