
Poprawiają smak, nadają specyficzny zapach i zmieniają kolor potraw. Mogą też konserwować żywność, wpływać korzystnie na nasz układ trawienny, a niekiedy zawierać wiele cennych dla ludzkiego organizmu związków. Bez nich gotowanie byłoby nie tyle niemożliwe, ile po prostu „mniej smaczne”. Przyprawy pomagają urozmaicać potrawy i przełamywać nudę w kuchni. Dzięki nim jedzenie staje się prawdziwą przyjemnością.
Znajdziemy je w każdej kuchni. Korzenne, aromatyczne, zróżnicowane pod względem koloru i smaku. Niektórzy mają ich w domu niewiele, bo ograniczają się do tych podstawowych i dobrze znanych. Inni używają na co dzień znacznie więcej, bo lubią poszaleć w kuchni i podczas gotowania z chęcią poprawiają walory smakowe. Dziś podpowiadamy, których przypraw spośród tych opisanych na stronie https://sklepagnex.pl nie powinno zabraknąć w żadnym domu.
Oregano
Oregano, znane też pod nazwą lebiodka pospolita występuje naturalnie w Azji zachodniej, południowej Europie oraz północnej Afryce. Dzięki swoim walorom smakowym rozpowszechniło się też w innych rejonach. Obecnie jest uprawiane w wielu krajach, w tym również w Polsce. W kuchni zastosowanie znajdują świeże listki tej rośliny, jak i oregano suszone. W tej drugiej postaci może wchodzić w skład różnych mieszanek, np. ziół prowansalskich.
Oregano charakteryzuje się delikatnie cierpkim smakiem. Doskonale komponuje się z papryką, cebulą, cukinią i pomidorem. Wspaniale podkreśla smak włoskich i greckich potraw. Stosowane jest między innymi do przyprawiania pizzy i spaghetti, ale wspaniale poprawia też smak dań mięsnych, ryb, owoców morza oraz serów.
Czarnuszka
Czarnuszka, czyli kmin czarny pochodzi z Bliskiego Wschodu. Stamtąd roślina rozprzestrzeniła się na południe Europy. Już od starożytności była znana jako przyprawa oraz roślina lecznicza. Wiele mówi się o jej korzystnym wpływie na ludzki organizm. Niestety w polskiej kuchni stosowana jest stosunkowo rzadko. Czarnuszka ceniona jest w medycynie ludowej oraz w homeopatii. W kuchni doskonale nadaje się jako przyprawa do pieczywa, któremu nadaje wyrazistego smaku. Wykorzystywana jest również do aromatyzowania win.
Kardamon
To przyprawa o bardzo wyrazistym, korzennym ostro-cytrynowym smaku. Szczególnie ceniona przez znawców sztuki kulinarnej, którzy doskonale wiedzą, jak przy jej pomocy wydobyć smak różnych potraw. Kardamon jest niezwykle uniwersalną przyprawą, która znajduje zastosowanie do wielu rodzajów potraw. I tak na przykład dodaje się ją do mięs oraz ryb, a także do zup, deserów, pierników, a nawet do kawy czy nalewek.
Mówi się też o korzystnym działaniu kardamonu na ludzki organizm. Znajdziemy w nim cenne dla naszego zdrowia składniki, w tym mikroelementy takie jak magnez, fosfor, cynk i żelazo. W kuchni kardamon może być stosowany w postaci ziarenek albo sproszkowanej.
Bazylia
Choć bazylia pojawiła się w Polsce dopiero około XVI wieku, dziś znajduje w polskiej kuchni powszechne zastosowanie. Jej pochodzenie nie jest do końca jasne, ale przypuszcza się, że pochodzi z tropikalnej części Afryki. Bazylia, podobnie jak oregano, doskonale komponuje się z warzywami. Można ją łączyć z pomidorami, czosnkiem, szpinakiem i kapustą. Wykorzystuje się ją również dla wzmocnienia smaku potraw z drobiu, ryb i czerwonego mięsa. W kuchni zastosowanie znajdują zarówno listki świeżej bazylii, jak i zioła suszone.
Zioła i przyprawy to ważny składnik wielu cenionych i atrakcyjnych kulinarnie potraw. Warto wiedzieć, jak i kiedy je stosować, bo dzięki temu można wyczarować iście królewskie dania.