
Olej rafinowany, olej nierafinowany, olej zimnotłoczony… Kiedy sklepowe półki uginają się od różnych produktów, ciężko połapać się w nazewnictwie oraz tym, co oznaczają dane przymiotniki. Warto więc poznać podstawowe różnice pomiędzy danymi wyrobami, aby mieć jak najlepszą świadomość dotyczącą żywienia funkcjonalnego. Przekonaj się, jakie są wady i zalety różnych metod produkcji olejów roślinnych!
Olej rafinowany a olej nierafinowany – czym jest tajemniczy proces rafinacji i jakie są jego efekty?
Jeśli kiedykolwiek zachwycałeś lub zachwycałaś się aromatem oraz smakiem oliwy, z pewnością wiesz, jak wyjątkowy jest to produkt. Ale czy masz świadomość, że oleje rzepakowe, słonecznikowe, lniane, etc., również mają swoje unikalne zapachy i smaki? Jeśli ta wiedza właśnie cię zszokowała, możesz być pewny, że całe życie spożywasz olej rafinowany. Olej nierafinowany, oprócz wartości smakowych, ma też dużo lepsze wartości odżywcze. Zawiera one bowiem więcej roślinnych steroli, które obniżają poziom cholesterolu HDL. Teoretycznie rafinacja ma na celu jedynie oczyszczenie oleju z metali ciężkich, jednak podczas tego procesu używa się równie szkodliwych i silnych środków chemicznych, a wszystko to ma wpływ na skład dostępnych produktów. Warto też uważać na hasła reklamowe, które wskazują, że produkt jest pozyskiwany z pierwszego tłoczenia, bowiem tego typu produkty to również olej rafinowany. Czym więc wyróżnia się olej zimnotłoczony? Ma krótszy termin ważności, nie jest klarowny, a także ma delikatny smak oraz zapach rośliny, z której został wyprodukowany. Oczywiście, wszystkie dostępne w sklepach oleje muszą być bezpieczne, aby zostać dopuszczone do sprzedaży. Ostateczny wybór zawsze jest po stronie konsumenta – zdecydowanie warto jednak kupować żywność oznakowaną logo ekologicznej produkcji Unii Europejskiej. W sprzedaży będzie je miał zarówno każdy sklep ze zdrową żywnością, jak i ogólnodostępne hipermarkety.
Jak powstaje olej zimnotłoczony i jakie są jego specjalne właściwości? Poznaj korzyści z jego spożywania
Z pewnością wiesz, że tłuszcze są istotnym elementem naszej diety – problem pojawia się jednak wtedy, kiedy należy wskazać te, które są dla nas dobre. Na szczęście wystarczy zapamiętać, że to właśnie olej zimnotłoczony jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a mając tę wiedzę, łatwo można go wprowadzić do codziennej diety. Jak więc powstaje olej nierafinowany? Jak sama nazwa wskazuje, olej tłoczony na zimno powstaje w niskiej temperaturze (od 40° do 50° C), dzięki czemu nie traci on cennych substancji towarzyszących. Dla porównania, olej rafinowany jest oczyszczany w temperaturze aż 300°C! Jeśli szukasz wysokiej jakości produktów, które produkowane są z poszanowaniem do składników oraz procesu produkcji, koniecznie poznaj oleje zimnotłoczone śląskiej marki Sosta. Mają one unijny znak jakości, przyznawany wyrobom, mającym ponad 95% składników naturalnych. Przekonaj się, jak smakują zdrowe i pyszne oleje – na pewno zauważysz różnicę!