
Pomimo tego, że jest to jedna z najstarszych form uprawianej żywności, ziarno amarantusa pozostaje niezwykle ważne dla ludzkiego zdrowia, podobnie jak miało to miejsce w przypadku Azteków i innych autochtonicznych kultur do 8 000 lat temu. Najczęściej trafia się na amarantusa sprzedawanego w sklepach ze zdrową żywnością, ponieważ wciąż nie jest to ziarno szeroko uprawiane, ale rośnie zapotrzebowanie.
Niesamowite zalety Amarantusa
Bezglutenowe
Amarantus jest także substancją bezglutenową, co oznacza, że dla milionów osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję glutenu stanowi realną alternatywę, jako źródło ziarna.
Obniża poziom cholesterolu
Błonnik pokarmowy pomaga również w zrównoważeniu cholesterolu w organizmie poprzez eliminację „złego” cholesterolu z układu sercowo-naczyniowego. Ponadto amarantus zawiera ogromną ilość witaminy K, która jest dobrze znaną substancją wspomagającą zdrowie serca.
Obniża poziom cholesterolu
Błonnik pokarmowy pomaga również w zrównoważeniu cholesterolu w organizmie poprzez eliminację „złego” cholesterolu z układu sercowo-naczyniowego. Ponadto amarantus zawiera ogromną ilość witaminy K, która jest dobrze znaną substancją wspomagającą zdrowie serca.
Zapobiega miażdżycy
Zawartość potasu w amarantusie pomaga obniżyć ciśnienie krwi poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych i zmniejszenie obciążenia układu sercowo-naczyniowego, zmniejszając w ten sposób szanse rozwoju miażdżycy. Wysoka zawartość fitosteroli w nim zawartych również przyczynia się do zmniejszenia „złego” cholesterolu.
Eliminuje żylaki
Chociaż ten stan może nie mieć wpływu na wszystkich, żylaki mogą być nieestetyczne i kłopotliwe z wiekiem. Amarantus zawiera wiele flawonoidów, w tym rutynę, która została bezpośrednio połączona z eliminacją żylaków poprzez wzmocnienie ścian naczyń włosowatych. Jest to również wspomagane przez wysokie stężenie witaminy C, integralnego składnika w produkcji kolagenu, który pomaga również naprawić i wzmocnić ściany naczyń krwionośnych.
Poprawia wzrok
Znaczny poziom karotenoidów i witaminy A występujący w liściach amarantusa jest ważnym czynnikiem wpływającym na zdrowie oczu, ponieważ te przeciwutleniacze mogą zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej i spowolnić / zahamować rozwój zaćmy. Poprzez obniżenie stresu oksydacyjnego w układzie ocznym może pomóc utrzymać zdrowe i silne widzenie przez wiele lat.
Redukuje wady wrodzone
Kwas foliowy jest często pomijany pod względem podstawowych minerałów, ale jest szczególnie ważny dla ciężarnych matek. Niedobór kwasu foliowego może powodować wady cewy nerwowej u noworodków. Dodaj do diety trochę amarantowych ziaren lub liści i chroń swój najnowszy mały dodatek do rodziny.
Utrata wagi
Biorąc pod uwagę, że napływ białka w diecie uwalnia szczególny hormon, który tłumi apetyt, jedzenie amarantowych ziaren i liści może pomóc pozostać wiernym swoim celom odchudzania. Błonnik pokarmowy jest również dobry dla żołądka i zmniejsza apetyt, zmniejszając prawdopodobieństwo spożywania posiłków i pakowania tych dodatkowych kilogramów.
Pielęgnacja włosów
Jeśli chce się chronić integralność i wygląd swoich włosów, amarantus zawiera rzadki aminokwas zwany lizyną, którego organizm nie może wytworzyć w sposób naturalny. Zwiększa to skuteczność wychwytu wapnia i pomaga utrzymać włosy na głowie, wzmacniając mieszki włosowe i zapobiegając łysieniu typu męskiego. Można nawet usunąć sok z liści i nałożyć go na włosy po ich umyciu, aby dodatkowo wzmocnić włosy i zapobiec ich wypadaniu.
Słowo Ostrzeżenia:
Podobnie jak inne zielone warzywa liściaste, liście amarantusa zawierają umiarkowane poziomy szczawianów. Z tego powodu, jeśli ktoś cierpi na kamienie nerkowe lub kamienie żółciowe, amarantus może zaostrzyć te warunki. Alergie na amarantusa są rzadkie, ale zdarzają się sporadycznie. Reakcja alergiczna często pojawia się w ciągu kilku minut, ale rzadko jest ciężka. Trzeba pamiętać, aby skonsultować się z lekarzem przed dodaniem amarantu do diety i rozważyć poddanie się panelowi alergii, aby mieć pewność.