ŁATWE I SZYBKIE ROZWIĄZANIA W KUCHNI

Żyjemy w ciągłym biegu i nie zawsze mamy czas by spędzać godziny w kuchni i przygotowywać posiłki. Z drugiej strony zbilansowana dieta jest kluczowa jeśli zależy nam na tym by cieszyć się zdrowiem przez długie lata. Duża ilość obowiązków, stres i jedzenie gotowych posiłków kupowanych w sklepach na dłuższą metę może mocno nadszarpnąć nasze zdrowie. Nie zawsze mamy możliwość zdobycia większej ilości czasu, ponieważ często ogranicza nas praca lub inne obowiązki, jednak są sposoby na to, aby jeść zdrowe, pełnowartościowe posiłki bez konieczności szukania dodatkowego czasu. Jak się za to zabrać?

PRAKTYCZNY SZYBKOWAR

Wystarczy jak najlepiej wykorzystać ten czas który mamy, na przykład w jeden dzień weekendu. Kupowanie gotowych posiłków, które możemy szybko odgrzać w domu, jest bardzo wygodne i nie ma nic złego w tym aby raz na jakiś czas pozwolić sobie na takie danie, jednak my sami możemy przygotować takie posiłki, a następnie przechowywać je w pojemnikach na żywność, oczywiście w lodówce lub niekiedy nawet w zamrażarce. W ten sposób mamy bezpośredni wpływ na to z jakich składników będzie składał się nasz obiad, a dodatkowo gotując większą ilość potraw zaoszczędzimy większą ilość pieniędzy niż w przypadku gdybyśmy mieli kupić tą samą ilość gotowych posiłków. Dla osób zabieganych doskonale sprawdzi się szybkowary, o którym zapewne każdy słyszał, ale nie wszyscy wiedzą jak on działa.

Szybkowar jest bowiem specjalnie zaprojektowanym garnkiem, który podczas gotowania jest zamykany szczelną pokrywką, wytwarzając ciśnienie wraz ze wzrostem temperatury. Oznacza to, że temperatura rośnie szybciej niż w przypadku tradycyjnego garnka, dzięki czemu czas na przygotowanie posiłków jest znacznie krótszy. Dzięki szybkowarowi nie tylko oszczędzimy czas, ale także sprawimy, że posiłki będą bardziej pełnowartościowe niż w przypadku gdybyśmy mieli gotować je w standardowym garnku. Im dłuższy czas gotowania, tym większa utrata wartości odżywczych i witamin, a więc gotując krótko w szybkowarze, zachowamy tych wartości odżywczych więcej. Oczywiście choć szybkowar przypomina z wyglądu garnek, a garnki najczęściej kojarzą się z gotowaniem zup, nie oznacza to, że przygotować w nim możemy jedynie płynne potrawy.

Szybkowar doskonale sprawdza się do przygotowywania wszelkiego rodzaju gulaszy. Możemy więc przyrządzić gulasz z ulubionym sosem i przechowywać go przez kilka dni bezpośrednio w szybkowarze lub w pojemnikach na żywność, a w czasie obiadu wystarczy połączyć go z warzywami, ziemniakami, ryżem, kaszą czy makaronem, w zależności od naszych preferencji żywieniowych. Dobrym pomysłem jest także wybór kompletu złożonego z kilku szybkowarów, dzięki czemu będziemy mogli przygotować zupę i danie główne jednocześnie. Warto także pamiętać, że ze względu na to szybkowar posiada bardzo solidną konstrukcję, nic nie stoi na przeszkodzie by używać go w połączeniu z piekarnikiem, gdzie możemy przygotować także różnorodne zapiekanki.

SZYBKO I ZDROWO

Brak czasu nie musi oznaczać, że jesteśmy zmuszeni do jedzenia mało wartościowych posiłków. Przygotowanie dużej ilości jedzenia i przechowywanie ich w pojemnikach na żywność jest bardzo dobrym wyborem, ponieważ w ten sposób nie tylko oszczędzamy czas i pieniądze, ale także mamy pewność, że jemy dokładnie to na co mamy ochotę, a potrawy są pełnowartościowe. Tak przygotowane posiłki możemy także zabrać do pracy i tam odgrzać w wolnej chwili. Mała ilość czasu nie powinna być powodem złego odżywiania. Szybkowar i pojemniki na żywność to tylko przykład możliwości, jakie w kuchni ma osoba, która większość czasu spędza na obowiązkach.

Przy współpracy z naczynia.olkusz.pl

Dodaj komentarz