Jakie właściwości ma olej kokosowy? Czy jest w stanie pomóc w odchudzaniu?

Olej kokosowy wytwarzany jest z owoców palmy kokosowej. Ma piękny zapach i białą barwę, która delikatnie zmienia się w trakcie podgrzewania. Jego bogate właściwości zdrowotne sprawiają, że jest coraz częściej wybierany przez osoby interesujące się zdrowym odżywianiem. Czy warto stosować olej kokosowy w kuchni? Jakie ma właściwości? Dowiedz się tego wszystkiego z dzisiejszego wpisu.

Jakie właściwości ma olej kokosowy?

Olej kokosowy to bogate źródło nasyconych kwasów tłuszczowych MCT. Głównie w tym składniku upatruje się wielu prozdrowotnych właściwości oleju kokosowego takich jak korzystny wpływ na skórę, wspomaganie odchudzania czy działanie pobudzające. Olej kokosowy zawiera w sobie także tłuszcze wielonienasycone i jednonienasycone, które są bogatym źródłem witaminy E, K, C i B6. Ma on działanie antybakteryjne, a dzięki swoim właściwościom jego spożywanie nie podnosi poziomu cukru we krwi. Stosowanie go regularnie pomaga w leczeniu demencji i przyspiesza proces gojenia ran. Jest z powodzeniem stosowany w kuchni, a dzięki wysokiej temperaturze dymienia idealnie nadaje się do smażenia. Można stosować go także do sosów i sałatek. Przez wiele lat kwasom tłuszczowym, które są zawarte w oleju koksowanym, przypisywano zły wpływ na serce. Okazało się jednak, że bogactwo kwasów tłuszczowych MCT sprawia, że podnosi on poziom dobrego cholesterolu. Ten zły(LDL) zostaje natomiast zmieniony w postacie mniej szkodliwe. To wszystko wpływa na ogólny poziom całkowitego cholesterolu, który zostaje znacznie obniżony. Stosowanie oleju kokosowego jest więc bezpieczne i nie powoduje skutków ubocznych.

Czy olej kokosowy pomaga w odchudzaniu?

Liczne badania naukowe pokazują, że olej kokosowy ma wpływ na nasz metabolizm i może pomóc w odchudzaniu. Trójglicerydy średnio-łańcuchowe, które są zawarte w jego składzie, przyspieszają przemianę materii i są w stanie poprawić spalanie tkanki tłuszczowej nawet o 5%. Co ważne spożywanie oleju kokosowego zapewnia długotrwałe uczucie sytości.

Mniejsza ilość posiłków, którą spożywamy, dzięki większej sytości sprawiają, że w naszym organizmie powstaje deficyt kaloryczny, który przekłada się na szybszą redukcję tkanki tłuszczowej. Należy pamiętać, że kwasy MCT są źródłem czystej energii, która nie odkłada się w postaci tłuszczu na brzuchu udach czy pośladkach.

Warto jednak podkreślić, że samo stosowanie oleju kokosowego nie rozwiąże naszych problemów z otyłością. Tutaj potrzeba radykalnych zmian w diecie i odpowiednie włączenie aktywności fizycznej. Olej kokosowy może jednak nieznacznie przyspieszyć efekty i spowodować, że tkanka tłuszczowa będzie znikać szybciej.

Dodaj komentarz