
Bogactwo dobroczynnych składników
Olej kokosowy szturmem podbił serca konsumentów na całym świecie. Zarówno w branży kosmetycznej, gdzie z powodzeniem wykorzystywany jest do produkcji balsamów, kremów, maseczek i peelingów, tych przemysłowych, jak i domowych, robionych przez miłośniczki handmade’owych kosmetyków, i kulinarnej. Ze względu na swoje właściwości, może być wykorzystywany do samażenia, a także pieczenia i grillowania. Dobrze komponuje się z potrawami na słodko, oraz odpowiednio przyrządzonym mięsem. Co zawiera olej kokosowy? Przede wszystkim:
- wapń
- żelazo
- cynk
- średniołańcuchowe, nasycone kwasy tłuszczowe
- kwas laurynowy (mający działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne)
Dodatkowo, uważa się, że olej kokosowy ma szereg właściwości leczniczych i wspomagających pracę naszego organizmu, należą do nich m.in:
- łagodzenie napadów padaczkowych i epilepsyjnych
- zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca
- obniżenie poziomu cholesterolu
- poprawa funkcjonowania mózgu, u osób chorych na Alzheimera
- przyspieszenie gojenia ran
- poprawienie profilu lipidowego krwi
- poprawa stanu kości
- działanie przeciwwrzodowe
Dlatego warto zastanowić się nad włączeniem do swojej diety oleju kokosowego.
Olej kokosowy w praktyce
Skoro już wiesz, że warto spożywać tłuszcze pod postacią oleju kokosowego, to zapewne zastanawiasz się, do czego można go wykorzystać. Przede wszystkim, na oleju kokosowym można smażyć. Spróbuj, robiąc naleśniki albo placki, usmażyć je na takim właśnie tłuszczu. A w jakich przepisach można wykorzystać olej kokosowy?
Bounty
Tego batonika nie trzeba nikomu przedstawiać. Jeśli chcesz wykonać go w domu, będziesz potrzebować:
- wiórków kokosowych
- mlecznej/gorzkiej czekolady
- oleju kokosowego
- cukru pudru
- śmietana 36% lub mleko kokosowe
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Z pozostałych składników stwórz gęstą masę, z której uformujesz batoniki. Włóż je na 15-20 minut do lodówki, aby stwardniały. Następnie, zanurz je w rozpuszczonej czekoladzie. Poczekaj, aż polewa zastygnie i gotowe.
Koktajl z mango
Koktajle to idealna przekąska na letnie dni. Możesz tutaj puścić wodze fantazji i tworzyć mieszanki, jakie tylko podpowie ci wyobraźnia. Przedstawiamy jeden z prostszych przepisów na pyszny napój. Potrzebujesz:
- dojrzałe mango
- sok jabłkowy
- banana
- łyżkę oleju kokosowego
- mleko kokosowe
Całość zmiksować. I już, koktajl jest gotowy.
Zupa krem z marchewki
Olej kokosowy można wykorzystać nie tylko w słodkich daniach. Potrafi się on komponować również z ciepłymi daniami, idealnymi na obiad. Aby przygotować marchewkową zupę krem, potrzebujesz:
- marchewki
- cebule
- bulion warzywny
- olej kokosowy
- cynamon
- imbir
- gałkę muszkatołową
- śmietanę 30%
Marchewkę ugotować w bulionie, razem z cebulą pokrojoną w piórka. Następnie zmiksować wszystkie składniki razem. Zupę warto podawać na ciepło, z grzankami. Idealna propozycja na jesienny, szybki obiad.
Wegańskie masło
- olej kokosowy
- mleko sojowe
- olej rzepakowy
- oliwa extra virgin
- ocet jabłkowy
Wszystkie składniki, oprócz oleju kokosowego, schłodzić w lodówce. W międzyczasie, olej kokosowy rozpuścić i ostudzić. Następnie, połącz mleko z octem i ubij do spienienia. Na koniec dodaj pozostałe składniki i jeszcze raz zmiksuj, uzyskując konsystencję miękkiego masła. Gotowy produkt można przechowywać w lodówce, do pięciu dni.
Lody kokosowo-czekoladowe
- mleko kokosowe
- olej kokosowy
- cukier
- gorzka czekolada
- kakao
- śmietana 36%
Mleko, olej, cukier, czekoladę i kakao podgrzej w ronedelku, do rozpuszczenia czekolady. Powstałą masę ostudź. W międzyczasie, ubij na sztywno śmietanę. Następnie połącz ze sobą śmietanę z masą. Włóż do zamrażalnika na przynajmniej 3-4 godziny. Pamiętaj, aby mieszać lody co około 30 minut, aby uzyskać puszystą, kremową konsystencję.
To tylko niektóre przepisy, jakie można wykonać z użyciem oleju kokosowego. Wypróbujcie je i spróbujcie stworzyć własne.
Sprawdź również inne propozycje: https://pieknojestwtobie.com/przepisy-z-wykorzystaniem-oleju-kokosowego-czyli-abc-zdrowego-gotowania/