Fakty z korzyści ze spożywania migdałów

Migdały były cenione od czasów starożytnych, jako jeden z najbardziej ukochanych orzechów ludzkości. Były popularne w diecie starożytnych Egipcjan i indiańskich populacji. Starożytni indyjscy praktykujący ajurwedianie wierzyli nawet, że migdały są w stanie zwiększyć pojemność mózgu, zdolności intelektualne i długowieczność.

Dzisiaj korzyści z żywienia migdałami są chwalone na całym świecie i są wykorzystywane na wiele różnych sposobów: spożywane na surowo, jako zdrowa przekąska; jako podstawowy składnik masła migdałowego, mleka migdałowego lub mąki migdałowej; a nawet w wielu balsamach do ciała i perfumach.

Redukcja cholesterolu jest najsłynniejszą korzyścią zdrowotną z migdałów, ale istnieje wiele innych istotnych korzyści zdrowotnych wynikających z żywienia migdałami. Migdały zawierają nisko nasycone kwasy tłuszczowe, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i zawierają włókno wypełniające, unikalne i ochronne przeciwutleniacze fitosteroli oraz białko roślinne.

Nie należy obawiać się tłuszczu w migdałach – migdały są rzeczywiście korzystne, jeśli chodzi o utratę wagi, pomimo wyższej zawartości kalorii. Jedno z badań wykazało nawet, że migdały spożywane w postaci przekąsek zmniejszają głód i pragną jeść później w ciągu dnia, a kiedy dietetycy jedzą codziennie migdały, zmniejszają one całkowite spożycie kalorii.

Fakty z korzyści ze spożywania migdałów

Botanicznie, migdały (naukowo określane, jako Prunus dulcis) to w rzeczywistości bardzo małe twarde owoce z rodziny Amygdalus i związane z innymi owocami zawierającymi twarde pestki, w tym wiśnie, śliwki i brzoskwinie. Migdały to rodzaj orzechowej pestki, która wraz z innymi orzechami, takimi jak macadamias, pekan i orzechy włoskie, mają wiele warstw, które otaczają pojedyncze, twarde nasiona w środku.

Migdały są uważane za suche pestkowce, więc najpierw muszą zostać wyekstrahowane, (co nazywa się „łuskaniem”) zanim zostaną sprzedane i zjedzone.
W świecie medycznym najbardziej ceniona jest dieta migdałowa ze względu na obecność jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy, witamin, takich jak ryboflawina, oraz pierwiastków śladowych, takich jak magnez.

Chociaż migdały są bogate w kalorie i uważane za „gęste energetycznie” (jak wszystkie orzechy), dostarczają one całej gamy krytycznych składników odżywczych i związków chemicznych, których często brakuje w standardowej diecie.

¼ szklanki migdałów zapewnia:

  • 207 kalorii
  • 5 gramów białka
  • 5 gramów włókna
  • 7 gramów węglowodanów
  • 5 gramów cukru
  • 16 miligramów witaminy E
  • 0,4 miligrama ryboflawiny
  • 0,8 miligrama manganu
  • 97 miligramów magnezu
  • 172 miligramów fosforu
  • 96 miligramów wapnia
  • 33 miligramy żelaza.

Migdały pomagają w zapobieganiu chorobie serca i atakom serca

Dwa z głównych składników chemicznych migdałów to zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze, które wspomagają zdrowie serca i zapobiegają czynnikom chorób sercowo-naczyniowych. Migdały w szczególności dostarczają flawonoidów antyoksydacyjnych, roślinnych związków obecnych w skórze migdałów, które działają z witaminą E w celu poprawy zdrowia tętnic i zmniejszenia stanu zapalnego.

Odżywianie migdałami ma również kluczowe składniki odżywcze dla zdrowia serca, w tym argininę, magnez, miedź, mangan, wapń i potas. Badania wykazują, że migdały mają konsekwentny „zły” efekt obniżania poziomu cholesterolu LDL, szczególnie u osób z wysokim poziomem cholesterolu i cukrzycą.

Migdały pomagają zapobiegać powstawaniu uszkodzeń w obrębie ścian tętnic i chronią przed niebezpiecznym gromadzeniem się płytki nazębnej. Korzyści żywieniowe migdałów sprawiają, że są one doskonałym pożywieniem wspierającym zdrowy poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, a także walczą z nadwagą i otyłością – trzema z największych czynników ryzyka związanych z atakami serca i udarem.

Dodaj komentarz