
W obecnych czasach wiele osób zapomina o zdrowej diecie. Niestety może to mieć negatywny wpływ nie tylko na nasz wygląd, ale też zdrowie. Serce jest bardzo ważnym narządem w naszym organizmie odpowiadającym za prawidłowe funkcjonowanie innych tkanek. Dlatego warto się o nie prawidłowo troszczyć i spożywać właściwe produkty, np. z https://apetytnapolskie.com/. Dzięki temu wyeliminujemy wiele dolegliwości i poprawimy pracę naszego serca!
Orzechy, jabłko i pomidor – złota trójka diety na serce
Najważniejszymi elementami diety pozytywnie wpływającej na pracę serce są orzechy, jabłko i pomidor. Możemy po nie sięgać bez żadnych wymówek, ponieważ są dostępne w każdym polskim sklepie. O ich korzystnych właściwościach wie każdy z nas. Jak jednak wpływają na pracę serca. Orzechy są bogatym źródłem wielu cennych składników takich, jak kwasy omega-3, kwas foliowy, magnez oraz witaminę E. Każdy z nich chroni nas przed różnymi chorobami krążenia. Wystarczy garść orzechów kilka razy w tygodniu, aby poprawić stan serca.
Pomidory to warzywa, które bezwzględnie powinny się znaleźć w diecie każdego człowieka. Wszystko za sprawą likopenu, które ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Warto jednak pamiętać, że jest łatwiej przyswajany, gdy pomidory zostaną podgrzane z niewielką ilością tłuszczu. Likopen prowadzi do rozszerzenia żył, tętnic i naczyń włosowatych, a dzięki temu dochodzi do obniżeniu ciśnienia tętniczego.
Na prawidłową pracę serca dobrze też wpływają najbardziej znane polskie owoce, czyli jabłka. Warto często po nie sięgać, ponieważ zmniejszają stres oksydacyjny, a także obniżają poziom złego cholesterolu. To wszystko pozytywnie wpływa na pracę serca.
Pozostałe warzywa i owoce
W diecie na serce nie powinno zabraknąć też innych warzyw i owoców, które zawierają przeciwutleniające polifenole. Dlatego zanim sięgniemy po różne suplementy diety, to warto skorzystać z naturalnych produktów. Owoce i warzywa świetnie wpływają na leczenie chorób serca, warto jej jeść surowe oraz przygotować soki owocowo-warzywne. Dzięki temu zdecydowanie poprawi się stan naszego serca. Po które sięgać w pierwszej kolejności? Śliwki, czereśnie, wiśnie, agrest, czarna porzeczka, arbuz, bakłażan, botwinka, a także szpinak. Będą one stanowiły naturalną ochronę przed różnymi chorobami serca.
Ryby i owoce morza
Na stan i pracę serca pozytywny wpływ mają też ryby oraz owoce morze. Najlepiej wpływają łosoś, tuńczyk, makrele, śledzie, sardynki i sardele. Warto po nie sięgać kilka razy w tygodniu, aby zapewnić organizmowi odpowiedni poziom kwasów omega-3. Kobiety w ciąży nie powinny jeść jednak więcej niż dwóch porcji świeżego tuńczyka lub czterech puszek tuńczyka tygodniowo. Osoby, które nie lubią tych odmian, mogą sięgnąć po solę lub krewetki. Te odmiany zawierają mniej kwasów omega-3, ale są bogatym źródłem białka, a ono również pozytywnie wpływa na pracę serca.
Wino
Oczywiście nadmiar alkoholu szkodzi. Jednak wino spożywane w racjonalnych ilościach może mieć pozytywny wpływ na pracę serca. Trzeba pamiętać, żeby nie spożywać więcej niż dwie lampki wina dziennie, a może to pomóc naszemu zdrowiu. Wino zawiera silny antyoksydant, czyli resweratrol, który przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych, a także spadku ciśnienia tętniczego. W dodatku zapobiega utlenianiu się cholesterolu LDL, a także hamuje powstawanie niebezpiecznych zakrzepów. Jeżeli jednak nie chcemy sięgać po alkohol, to resweratrol znajdziemy również w aronii, jagodach, orzeszkach ziemnych, morwie, żurawinie czy kakao.