Grzybica gardła – jak rozpoznać i leczyć?

Grzybica gardła zazwyczaj jest konsekwencją przerostu grzybów z gatunku Candida w jelitach. Istnieją różne czynniki, które mogą wywołać tego typu stan. Zazwyczaj jednak przyczyną grzybicy gardła jest po prostu osłabienie układu odpornościowego organizmu. W jaki sposób można rozpoznać grzybicę gardła i w jaki sposób można leczyć i zapobiegać tej chorobie?

Grzybica gardła – najczęstsze objawy

Grzybica gardła objawia się przede wszystkim białym nalotem na ścianie gardła i migdałkach. Podobnie jak w przypadkach anginy można również zauważyć zaczerwienienie gardła i jamy ustnej. Grzybica może także powodować ból. W przypadku pojawienia się tego typu objawów warto udać się do lekarza, ponieważ łatwo jest pomylić ją z anginą, która może być powodowana przez bakterie. Na tę chorobę bardziej narażone są osoby z osłabionym układem immunologicznym, w tym osoby starsze i małe dzieci.

Jak zapobiegać grzybicy gardła?

Osłabienie układu immunologicznego organizmu może być spowodowane różnymi przyczynami. Długotrwała terapia antybiotykami zaburza stan flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, co może spowodować przerost Candidy. Prawidłową florę bakteryjną może zniszczyć również zła dieta, bogata w przetworzone i słodzone produkty. Dlatego też warto jest wprowadzić do diety produkty, które wspomogą odbudowę flory jelitowej, takie jak jogurty czy kiszonki. Warto również spożywać tak zwany błonnik witalny. Naturalne metody, które mogą wspomóc ochronę przeciwko grzybicy gardła to między innymi liść oliwny oraz olej kokosowy. Aby ustrzec się grzybicy gardła, warto jest również zwracać uwagę na to, czy w ustach nie ma żadnych stanów zapalnych. Należy wyleczyć wszystkie zęby i zastosować odpowiednią terapię nawet w przypadku pojawienia się uporczywych zajadów, które również mogą być pierwszym objawem grzybiczego zapalenia.

Jak leczyć grzybicę gardła?

Grzybicę gardła najlepiej jest leczyć pod nadzorem lekarza, zwłaszcza jeśli jej występowanie jest spowodowane innymi chorobami przewlekłymi, takimi jak AIDS czy cukrzyca. Wspomagająco można jednak zastosować specjalną dietę, która ma na celu zmniejszenie przerostu Candidy w przewodzie pokarmowym. Tego typu jadłospis pozbawiony jest wszelkich produktów, które zawierają dużo cukru. Z menu należy więc wyłączyć nie tylko biały cukier i wszelkiego rodzaju słodycze, ale także słodkie owoce, takie jak truskawki. Tego typu dietę należy stosować dość długo, aż wszelkie objawy, które mogą wskazywać na przerost Candidy w organizmie. Taka metoda nie może jednak zastąpić standardowego leczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *